Shiitake

Shiitake houby, původem z východní Asie, se pěstují po celém světě pro jeho údajné zdravotní výhody. Čerstvé a sušené formy hub jsou běžně používané ve východní asijské kuchyni. Je také ceněn jako proti nádorová činidlo.

Lentinan, polysacharid extrahovaný z Shiitake, může pomoci prodloužit přežití pacientů s některými nádory při použití chemoterapie. Lentinan je velmi populární lék v Japonsku a Číně kde součástí léčby některých nádorů a kde je užívání hrazeny ze zdravotního pojištění. Lentinan se nachází pouze v Shiitake houbách.

Léčivé vlastnosti Shiitake houby jsou připisovány polysacharidům (molekula cukru) s názvem lentinan, na kterém byly provedeny rozsáhlé výzkumy. Lentinan je polysacharid nazývaný 1,3 beta glukan. V laboratorních testech, lentinan nezabíjí rakovinné buňky přímo, ale zvyšuje množství aspektů imunitního systému, které mohou přispět ke zpomalení růstu nádoru. Lentinan také zabíjí viry a mikroby přímo v laboratorních studiích. Většina studií zahrnujících lentinan zahrnuje intravenózní nebo intramuskulární injekci.

Působí příznivě při

  • Pomáhá při prevenci a léčbě rakoviny (Lentinan, polysacharid extrahovaný z Shiitake, může pomoci pacientům s některými nádory při použití chemoterapie či radioterapie)
  • Pomáhá při léčbě infekcí
  • Pomáhá při detoxikaci, čištění organismu, zbavování se těžkých kovů, nadbytečných solí, apod.
  • Pomáhá při bolestivosti a zánětech kloubů
  • antiseptické účinky
  • Pomáhá při snižování hladiny cholesterolu, regulaci krevního tlaku
  • podporuje imunitu

Shiitake “houba z dubu” (Shii = dub; take = houba) je v zemích Orientu vysoce ceněna houba pro vynikající chuť a skvělé léčivé účinky. Shitake je makrobiotická specialita a zároveň lék – podle Japonců je tato houba “elixírem života”. Konzumace Shiitake má protirakovinné účinky, zvyšuje imunitu organismu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání játra a organizmus před volnými radikály a posiluje kardiovaskulární systém.

Z dietetického hlediska se jedná o velmi hodnotnou potravinu vzhledem k nízké kalorické hodnotě, obsah kvalitních polysacharidů a dalších cenných stopových prvků. Obsahuje ve velkém množství bílkoviny (18%), vitamíny (B1, B2, B3 a B12, D2) a minerály: draslík, vápník, hořčík a fosfor. Dále obsahuje také všech osm esenciálních aminokyselin v ideálním poměru. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace Shiitake pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak a posiluje celkovou obranyschopnost organismu proti virovým onemocněním. Některé zahraniční studie také uvádějí, že pravidelná konzumace Shitake působí proti vzniku nádorových onemocnění (obsahuje účinnou látku LENTINAN – glukan, který má imunostimulační, antiinfekční, protinádorové a radioprotektivní účinky) .Shiitake je prospěšná při boji snad se všemi civilizačními chorobami. Stejně jako mořské řasy na sebe dokáže vázat těžké kovy jako je rtuť, olovo nebo stroncium. Na základě studií provedených v 70tých letech v Japonsku se v mnoha zemích staly výtažky z těchto hub součástí kúry snižující toxické účinky chemoterapie.

Shiitake má všestranné použití v orientální i evropské kuchyni zejména při redukčních, makrobiotických a vegetariánských dietách. Má velmi nízkou energetickou hodnotu, ale její výživová hodnota je vysoká .. Takže nasytí, ale nemusíme mít strach z přibírání na váze. Tradičně se houby Shiitake nejvíce konzumují v japonské kuchyni. Mohou se použít k přípravě polévek, omáček, do rýže, na dochucení masových pokrmů (je výborným doplněk ke kuřecímu a králičímu masu) nebo zeleninových jídel. Třeba mít však na paměti, že čím déle se tepelně upravují, tím méně hodnotných látek se v nich zachová. Před použitím je třeba houby namočit na pár hodin.

V koncentrované podobě jako extrakt (prášek, tabletky, kapky) se Shiitake používá k léčbě rakoviny, AIDS a cukrovky.

Shiitake má významný účinek na podporu imunity. Jednou z látek, kterou Shiitake obsahuje, je lentinan. Jedná se o glukan, který byl v Japonsku zaveden jako standardní součást léčby některých onkologických onemocnění. Má imunostimulační, antiinfekční (eliminuje virové, bakteriální, plísňové a parazitální infekční onemocnění), protinádorové a radioprotektivní účinky. Úspěšně se osvědčila při léčbě a prevenci akné. Kromě aktivačního účinku na organismus působí jako lapač volných radikálů a antioxidační látka. Volné radikály vznikají z nesprávného stravování nebo nadměrné konzumace potravin s konzervačními látkami. Proto jsou glukany vhodné na korekci tvorby volných radikálů pocházejících z potravin. Působí na snížení hladiny přebytečných látek z výživy (cholesterol) a přebytečných hormonů (při fyzické a psychické zátěže), potlačuje riziko zvýšeného krevního tlaku, posiluje celkovou obranyschopnost organismu proti virovým onemocněním. Shiitake má protiplísňový, protinádorový, stimuluje imunitní systém, zlepšuje činnost jater. Koncentrované extrakty z mycelia houby Shiitake se v Japonsku nazývají např. Lentinan nebo LEM. Jsou to protinádorové preparáty, léčí se jimi tuberkulóza, únavový syndrom, bronchitida, hepatitida, působí proti HIV viru. Japonští vědci zjistili, že konzumace přípravků z houby Shiitake zvyšuje aktivitu imunitního systému, zvyšuje aktivitu makrofágů, NK-buněk, T a B lymfocytů, zvyšuje hladinu interferonu.

Shiitake je vzácná pro její léčivé účinky zaměřené zejména na nemoci horních cest dýchacích, špatný krevní oběh a potíže s játry. Léčivá houba Shiitake má přirozené antibakteriální účinky a pomáhá při léčbě vředů a žaludečních problémů. V Japonsku, Koreji a Číně je již více než 1000 let známá jako lék a doplněk potravy. Při léčbě osob postižených výbuchem atomové bomby v Hirošimě a Nagasaki bylo vyzkoušeno množství podpůrných látek, ale jak nejúčinnější se projevily účinky plodnic houby Shiitake. Houby Shiitake působí jako houba, která vysává jedovaté látky z těla a proto účinně absorbovala radioaktivní záření. Studie zjistily protinádorové účinky, snižování hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku, při bolestivosti a zánětech kloubů.

SHIITAKE DOPORUČUJEME PŘI:

  • aktivaci samo ozdravných procesů,
  • provádění rekreačního a vrcholového sportu,
  • vysoké stresové zátěži a vyčerpanosti,
  • vysokých nárocích na koncentraci a energii,
  • pooperačních zákroků na zotavení (ne po transplantaci orgánů),
  • bezlepkové dietě, obezitě a cukrovce,
  • doplňování širokého spektra přírodních látek.

Houba Shiitake je léčivá houba, která nejčastěji roste na pařezech stromů. Tato houba je původem z Asie, ale nyní se pěstuje už po celém světě. Její léčivé účinky se uplatňují v léčitelství ale i v kuchyni. Vitamíny, minerály a vysoký obsah látky glukan zaručují skutečnou sílu této léčivé houby. Glukan je látka, která cíleně ničí rakovinné, nádorové buňky, silně stimuluje imunitní systém a eliminuje různé druhy záření a škodlivé látky z ovzduší

Nutriční hodnota – houba Shiitake čerstvá (100g)

KJ-1 176 Kcal- 280 Bílkoviny- 11,8 g Sacharidy- 71 g

Vláknina- 12 g Tuk – 0,97 g Voda – 4 g

Houba Shiitake čerstvá obsahuje minerály – 100 g

železo1,89 mgzinek9,2 mg
vápník14 mgměď6,5 mg
hořčík158 mgOmega 3 kyseliny14,7 mg
fosfor304 mgOmega 6 kyseliny144 mg
draslík1 497 mgmangan1,6 mg
sodík16 mgselen44 ug

Houba shiitake čerstvá obsahuje vitamíny – 100 g

vitamin B10,6 mgvitamín C4,3 mg
vitamín B21,48 mgcholin210 mg
vitamín B316,79 mgkyselina listová170 ug
vitamín B61,15 mgkyselina pantothenová23 mg
  • Silná podpora imunitního systému
  • Urychluje hojení organismu
  • Ochraňuje buňky před volnými radikály
  • Prevence proti rakovině
  • Zamezuje růstu rakovinových buněk
  • Pročišťuje celý organismus
  • Odstraňuje z těla těžké kovy, záření a odpad. látky
  • Zabezpečuje zdravé dýchací cesty
  • Eliminuje projevy alergii
  • Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
  • Snižuje vysoký cholesterol v krvi
  • Snižuje vysoký krevní tlak
  • antiseptické účinky
  • Podporuje funkci ledvin a játrech
  • Odstraňuje nadbytečné soli z těla
  • Zklidňuje nervový systém
  • Odstraňuje stres z těla

HOUBU SHIITAKE NAJDETE V NAŠICH PRODUKTECH ACTIV 3 ČOKOLÁDA , ACTIV 3 ČERNÝ RYBÍZ A SHIITAKECOFFEE.